Titel: Godendrank
Auteur: Ilja Gort
Genre: Roman
Uitgeverij: Slurp Publishers
Publicatiedatum: April 2020
Aantal bladzijdes: 231
Recensie: Lilian
Cover
Een strakblauwe lucht met een oud landhuis omringd door wijnranken, of … nee, het zijn hennepplanten. Terwijl het je doet denken aan een heerlijke vakantie met heerlijke wijntjes, etentjes en gezelligheid onder de Franse zon, geeft het ook meteen een beklemmend gevoel, door de wietplanten op de voorgrond. Want dat doet vermoeden dat het niet helemaal pluis is en vraagt om problemen.
Auteur
Wijnboer en schrijver Ilja Gort (1951) groeide op in Soest. Zat op zesjarige leeftijd urenlang te drummen op alles wat los en vast zit. Speelde op zijn tiende in een drietal lokale bands. Werd drummer bij de Haagse popgroep After Tea. Leerde zichzelf gitaar- en pianospelen, schreef songs en produceerde platen voor diverse artiesten. Specialiseerde zich in reclamemuziek en componeerde tunes voor wereldmerken als Nike, Coca-Cola, Microsoft en Nescafé.
Kocht in 1994 een vervallen wijnchateau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk.
In 2005 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht. Overleven als Gort in Frankrijk en, over zijn stageperiode bij sterrenchef Jonnie Boer, Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie, die hij in 2013 in een herwerkte versie nogmaals publiceerde met als titel De geluksvogel.
Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Frankrijk en Nederland. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp worden bij Albert Heijn verkocht. Bij de Nederlandse publieke omroep heeft hij een eigen televisieprogramma.
Achterflap
Een wijnboer kiest voor de misdaad
Deze nieuwste roman van Ilja Gort is ‘Ik vertrek’ in de overtreffende trap.
Met veel humor beschrijft Gort de avonturen van dromer Abel en zijn nuchtere vrouw Angela die hun winkeltje in de Amsterdamse Jordaan verkopen om een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk te beginnen.
Ze worden getroffen door bizarre tegenslagen en Abel besluit wiet te gaan telen om zijn wijn te voorzien van een scheut geestverruiming. Daarmee kruisen ze het pad van lieden die het niet zo nauw nemen met de wet, hetgeen leidt tot hilarische gebeurtenissen en een spetterende ontknoping.
Mijn mening
Met een roman van Ilja Gort ben je verzekerd van een paar uur leesplezier, maar dan ook echt plezier, want het is onmogelijk om niet te glimlachen of soms zelfs te schateren. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn in het zonnige Frankrijk, zo blijkt in Godendrank .
Abel en Angela hebben een winkeltje in de Amsterdamse Jordaan en laten alles wat ze hebben in Nederland achter om in Zuid-Frankrijk een wijnboerderij te beginnen. Het is een ‘Ik vertrek’ verhaal in het kwadraat. De boerderij die ze gevonden hebben ligt op een afgelegen plek in een streek die niet bepaald bekend staat om de gastvrije bevolking.
Het leven in deze uithoek van Frankrijk staat bekend als rauw en hard. De mensen die er leven nemen het allemaal niet te nauw met de regels en wetten. Abel zal dan ook al zijn charmes in de strijd moeten gooien om uit de kosten te komen, maar zijn charmes alleen genoeg?
Abel grijnsde. ‘Ja, het is een bijzonder volkje, die Languedokkers. Jean-Claude noemt het januskoppen.’ ‘Hij zegt dat de mensen hier afstammen van de katharen uit de twaalfde eeuw. Die geloofde dat niet God, maar de Duivel de wereld had geschapen. Hun symbool was de januskop. Een dubbelhoofd met twee gezichten; goed en slecht verenigd in één ziel.’
De start verloopt dan ook niet vlekkeloos, maar ze gaan met frisse moed en goede zin aan de slag.
Helaas valt de eerste oogst, die voor wat inkomsten moest zorgen, zwaar tegen. De druiven die ze hebben kunnen oogsten zijn niet van die kwaliteit waar Abel van gedroomd had. Als je droom niet loopt zoals verwacht en dreigt uit te lopen in een nachtmerrie dan moet je creatief worden en laat Abel daar nu net goed in zijn!
A sea of green, mijmerde Abel en hij snoof met welbehagen de zoetige wietgeur op. Panta rhei, alles vloeit. Van wijn naar wiet. Zij die meebewegen, overleven het. Dat onderscheidt mij van de dinosaurussen …
De fijne schrijfstijl van Ilja Gort, de afwisseling tussen spanning en humor, zorgt ervoor dat je de tijd vergeet en Godendrank in een mum van tijd uit hebt.
Ilja had zelfs een vooruitziende blik, Eekie de eekhoorn heeft een klein rolletje in dit boek …
Boven hun hoofd hipte een eekhoorntje als een hazelnootkleurig golfje over een tak van de plataan, maar ze zagen het geen van beiden.
Godendrank leest heerlijk weg en krijgt van mij 4 sterren.
Lilian