Titel: Een onmogelijk leven
Auteur: Matt Haig
Genre: roman
Uitgeverij: Lebowski
Vertaald door: Monique ter Berg & Elise Kuip
Publicatiedatum: september 2024
Aantal bladzijdes: 398
Recensie: Lilian
Auteur
Matt Haig (1975) is zeer veelzijdig: hij schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en filmscenario’s. In 2015 verscheen bij Lebowski het autobiografische Redenen om te blijven leven, waarin Haig openhartig spreekt over zijn depressie. Haigs werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen en hij heeft wereldwijd ruim drie miljoen boeken verkocht. Middernachtbibliotheek won in 2020 de Goodreads Choice Award for Fiction en staat al wekenlang in de The Sunday Times– en The New York Times-bestsellerlijst.
Achterflap/samenvatting
Wanneer de gepensioneerde wiskundedocent Grace een vervallen huisje erft van een lang verloren vriendin, ergens op een eiland in de Middellandse Zee, wordt ze toch wel heel nieuwsgierig. Ze boekt een enkele reis en arriveert zonder reisgids en zonder plan op Ibiza.
Tussen de ruige heuvels en de gouden stranden gaat Grace op zoek naar antwoorden over het leven van haar vriendin en hoe het eindigde. En wat ze ontdekt is vreemder dan ze ooit had kunnen dromen. Maar voordat ze in deze onmogelijke werkelijkheid kan duiken, moet Grace eerst in het reine komen met haar eigen verleden.
Vol verwondering en wild avontuur; dit is een verhaal over hoop en de levensveranderende kracht van een nieuw begin.
Mijn mening
Na het lezen van Matt Haig’s Middernacht bibliotheek wist ik het zeker, van deze auteur wil ik meer lezen. Zijn nieuwste boek Een onmogelijk leven stond dan ook hoog op mijn nog te lezen lijst. De manier waarop Haig complexe levensvragen op een luchtige manier aan de kaak stelt, in soms wat surrealistische verhalen, inspirerend en vermakelijk, zorgt ervoor dat je je laat verwonderen.
Dr. Ribas hield echter voet bij stuk en bracht zelfs in eigen beheer een boek uit; in La vida impossible – het onmogelijke leven- beweert hij bewijs te hebben voor de aanwezigheid van vele levensvormen, voornamelijk in de Belearen, die volgens wetenschappers ‘onmogelijk’ op aarde kunnen bestaan.
We maken kennis met Grace, een gepensioneerde wiskundelerares, die van een oude vriendin op Ibiza een huisje heeft geërfd. Redelijk spontaan neemt ze de beslissing om af te reizen naar het eiland. De sfeer die het eiland uitstraalt, met zijn mystieke vibe en markante rots, geven Grace een energie die ze al lang niet meer gevoeld heeft. Ze gaat op onderzoek uit naar het overlijden van haar oude vriendin, want over de precieze toedracht is geen duidelijkheid.
Het verhaal wordt verteld middels een mailwisseling met een oud-leerling waarin ze haar verhaal uit de doeken doet. Zo leer je meer over wie Grace is, haar levensverhaal, haar dromen, haar angsten en hoe ze nu in het leven staat.
Op mijn leeftijd roept alles wat je ziet grappig genoeg een herinnering aan een eerdere gebeurtenis op. Het ware hier en nu bestaat niet in het boek des levens. De woorden van de bladzijde ervoor schemeren er altijd doorheen en hun donkere schaduwen vertroebelen wat er voor je ligt.
Door de korte hoofdstukken, die gekenmerkt worden met een korte omschrijving over de inhoud, ben je zo een heel eind op weg. Het verhaal is niet de gehele tijd even boeiend, maar door de interessante personages en soms wat surrealistische gebeurtenissen blijf je lezen om te achterhalen waar het verhaal je naartoe brengt.
Iedereen op deze planeet heeft een context, en je kunt nooit precies zien onder welke omstandigheden die context is gevormd. Iedereen is een mysterie, ook voor zichzelf.
Haig heeft een vlotte schrijfstijl die niet snel gaat vervelen en constant weet te verrassen. Een onmogelijk leven haalt het niet bij De middernachtbibliotheek, maar heeft mij zeker niet teleurgesteld en ik ben nu al benieuwd naar zijn volgende boek.
Ik heb erg genoten van deze roman over het leven en alle mysteries die daarbij horen en van de mooie quotes.
Een onmogelijk leven krijgt van mij een knappe 4 sterren!
Lilian
Recensie-exemplaar ontvangen van Lebowski, waarvoor onze hartelijke dank!