De laatste steen

Titel: De laatste steen            
Auteur: M.J. Arlidge en  Steph Broadribb                        
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Mireille Vroege
Publicatiedatum: september 2024
Aantal bladzijdes: 275 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
M.J. Arlidge schrijft al jaren scenario’s voor verschillende Britse crimeseries. Iene miene mutte was zijn debuut als thrillerauteur. Inmiddels heeft hij twaalf boeken geschreven over inspecteur Helen Grace en twee standalones, waaronder Oog om oog, die binnenkwam op #1 in de Bestseller 60.

Steph Broadribb is een succesvolle thrillerauteur met een master in Creative Writing. Van haar boeken gingen al ruim 250.000 exemplaren over de toonbank en ze werd voor meerdere prijzen genomineerd, waaronder Not The Booker Prize van The Guardian.

Achterflap:
Als de White Cross Academy wordt gesloopt, komen er veel oud-leerlingen en -leraren kijken. De sloop legt meer bloot dan ze lief is: als de kelder wordt onthuld, is de menigte getuige van de schokkende vondst van een menselijke schedel. Detective Jennie Whitmore, voormalig leerling van de academie, krijgt de zaak toegewezen. Dit wordt haar eerste grote moordonderzoek en er is geen ruimte voor fouten.

Het stoffelijk overschot wordt geïdentificeerd als Hannah Jennings, een populaire klasgenote die het moeilijk had op school en vermist raakte tijdens haar zesde jaar. Centraal in het onderzoek naar Hannahs dood staan haar vijf beste vrienden van vroeger, die de kelder gebruikten als uitvalsbasis voor hun fotografieclub. Jennie kende veel van de verdachten persoonlijk en ze is ervan overtuigd dat een van deze vijf weet wat er met de eigenzinnige Hannah is gebeurd. Terwijl Jennie diep begraven geheimen en leugens ontdekt, zitten de vijf verdachten allesbehalve op deze macabere reünie te wachten. En een van hen zou liever een moord begaan, dan te boeten voor de zonden van hun tienerjaren.

Mijn mening:
De laatste steen is een fijne thriller. Het hoofdthema ben ik al in meerdere thrillers tegengekomen maar dat bederft het leesplezier zeer zeker niet.

De schrijfstijl van Arlidge is mij bekend, die van Broadripp niet maar het leest vooral als een echte Arlidge-achtige thriller en die bevallen allemaal prima. De krachten die in dit verhaal gebundeld zijn werpen zijn vruchten af. Fijne personages, een goed opgebouwd plot met een einde wat ik deels voorspeld had maar desalniettemin goed uitgewerkt.

De rol van Jennie als rechercheur is met momenten ietwat onrealistisch, toch voert zij haar taken naar behoren uit. Het is een prettig personage die alle zeilen bij moet zetten om werk en privé gescheiden te houden, juist hierin schuurt de geloofwaardigheid met momenten, maar buiten dat is ze empathisch en neemt vooral veel initiatief.

De laatste steen is een standalone met een sluitende ontknoping, wat mij betreft hoeft er aan de samenwerking van Arlidge en Broadribb nog geen einde te komen, ik zal een volgend boek van dit duo zeker oppakken want ik heb er enorm van genoten. Houd je van de boeken van o.a  Kovach en Marsons dan zul je dit boek ook zeker prettig vinden.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

De laatste steen krijgt hiermee 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)