De schreeuw van de reiger

Titel: De schreeuw van de reiger     
Auteur: Ann Cleeves
Serie: Two rivers #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaald door: Valérie Janssen
Publicatiedatum: augustus 2024
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ann Cleeves heeft tientallen misdaadromans op haar naam staan en kreeg voor haar werk in 2017 de hoogste eer, in de vorm van de CWA Diamond Dagger. Ze is de schrijfster van de Vera en Shetland series, beide bekend van tv. Haar nieuwe boek, De roep terug is de start van een serie: Two Rivers, die ook voor tv ontwikkeld is. Ann woont in North Tyneside, waar de Vera-serie zich afspeelt.

Achterflap:
De zomer in Noord-Devon is warm en aan zee krioelt het van de toeristen. Rechercheur Matthew Venn wordt naar een plaats delict geroepen bij het huis van een groep kunstenaars. Wat hij aantreft is een zorgvuldig geënsceneerde moord – dr. Nigel Yeo is doodgestoken met een stuk glas, afkomstig van een vaas die door zijn dochter gemaakt was. Dr. Yeo lijkt een onwaarschijnlijk slachtoffer. Een gerespecteerd man die zich inzette voor de gemeenschap, en die een zeer warme band had met zijn dochter. Wat het in dit geval lastig maakt voor Matthew, is dat zij een goede vriendin is van zijn eigen man, Jonathan.
Dan wordt er nog een lichaam gevonden. Binnen de kortste keren bevindt Matthew zich in een ingewikkelde spagaat tussen de leugens die in het hart van de gemeenschap blijken te leven, en een zaak die wel heel dichtbij komt…

Mijn mening:
Als je de cover van De schreeuw van de reiger ziet is dat precies zoals je je voelt tijdens het lezen van dit aantrekkelijk verhaal. Dit geldt overigens ook voor het eerste deel ‘De roep terug’, deze is soortgelijk maar dan in een andere kleursamenstelling.

Ondanks dat ik altijd geneigd ben te zeggen dat je series vanaf het begin, en op volgorde dient te lezen kan ik nu wel zeggen dat dit deel eventueel prima los te lezen is, alhoewel je jezelf dan wel tekort doet door het eerste deel te negeren.

De schrijfstijl van Ann Cleeves is echt bijzonder te noemen, zij schrijft in een traag tempo waarbij ze veel oog heeft voor details en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Het trage tempo leest fijn, je zit er van het begin tot het eind helemaal in en ondanks de traagheid ontwikkelt de spanning gestaag tot een verrassende ontknoping. 

Hoofdpersoon Matthew Venn ontwikkelt zich in dit deel niet zo veel maar voert wel zijn recherchetaak perfect uit. Rondom zijn collega’s gebeurt wel het een en ander en ik vermoed dat we daar in het volgende deel meer over te weten komen.

De schreeuw van de reiger is van het begin tot het eind boeiend, als lezer blijf je nieuwsgierig naar het motief achter de moorden die in Devon gepleegd worden. Cleeves weet je overigens niet alleen middels de omgeving in te pakken maar ook de psychologische diepgang is frequent aanwezig.

Deze serie was mijn eerste kennismaking met Cleeves maar inmiddels heb ik ook al wat eerder verschenen boeken van haar opgepakt vanwege de manier van schrijven die mij enorm aanspreekt, ze komt dicht bij mijn gevoel en dat is fijn.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 5

De schreeuw van de reiger krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)