Frieda en het kasteel dat tot leven komt

Titel: Frieda en het kasteel dat tot leven komt     
Auteur: Rosalie Koppendraaier
Illustraties: Roel Steenbergen
Serie: Frieda -reeks #2
Genre: Kinder(voor)leesboek
Uitgeverij: Neckar
Publicatiedatum: september 2024
Recensie: Bianca & Hailey (5 jaar)

Over de auteur en illustrator:
Rosalie Koppendraaier (Noordwijk, 1986) schrijft al zolang ze zich kan herinneren verhaaltjes en gedichten. Vanuit haar pedagogische achtergrond heeft ze een sterk gevoel kinderen te willen helpen. Zo ontstond de drive voor het schrijven en uitbrengen van een kinderboek waarbij kinderen uit en in iedere situatie kunnen dromen over andere werelden en te geloven in hun eigen kracht.
Roel Steenbergen (Ugchelen, 1986) doet waar hij blij van wordt. Mooi werk maken. Zo creëert hij vrolijke illustraties voor kinderen en maakt hij opvallend vormgeefwerk voor bedrijven en merken. Hij schreef en illustreerde ook zijn eigen prentenboeken ‘Hermans hoed’ en ‘Luna vliegt naar de maan’.

Achterflap:
Frieda bezoekt met haar vader, moeder en twee broertjes een kasteel van wel duizend jaar oud. Haar broertjes rennen rond met houten zwaarden en schilden, maar Frieda verveelt zich. Ze was liever thuisgebleven om heksensoepjes te maken of te spelen met haar dino’s.

Dan ziet ze in een van de kamers van het kasteel een heel bijzondere spiegel. Als ze dichterbij komt, ziet ze iets bewegen in de spiegel. Ze kijkt nog eens goed en ziet een koningin en een jonge prins. Droomt ze? Nee, toch niet. De jonge prins vertelt Frieda dat zij een bijzondere kracht heeft en hoe het kasteel tot leven komt!

Onze mening:
Zodra ik het boek aan Hailey laat zien, is ze enthousiast en herkent Frieda, een leuk personage, ze pakt direct het eerste deel Frieda op droomreis naar de dino’s erbij en gaat gelijkenissen zoeken. De illustraties zijn voor de inhoud van het verhaal van grote toegevoegde waarde, daar is goed over nagedacht. Zodra je de cover met de spiegel erop ziet zul je dit beamen. Het is een verhaal waarin vooral de fantasie van een kind tot de verbeelding spreekt. Waar ik als voorlezer verwacht dat sommige woorden misschien voor een 5-jarige nog ietwat moeilijk zijn, is dat voor haar totaal onbelangrijk. De strekking van het verhaal komt binnen en de illustraties maken het verhaal helemaal af. Opvallend dat Frieda als personage zoveel indruk weet te maken en tevens direct herkenbaar is, dat was bij het eerste deel al direct voelbaar. Zodra het boek of de boekenlegger ergens rondslingert roept ze ‘Frieda!’.

De boodschap die Rosalie Koppendraaier over probeert te brengen lukt, ga uit van je eigen krachten en vertrouw op jezelf. Wij hebben weer enorm genoten van het Frieda avontuur en hopen dat er nog vele gaan volgen.

Frieda en het kasteel dat tot leven komt krijgt van ons 4 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Neckar, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)