verstrikt

Titel: Verstrikt            
Auteur: Lilja Sigurðardóttir
Serie: Reykjavik Noir #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Willemien Werkman
Publicatiedatum: augustus 2024
Aantal bladzijdes: 309 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Lilja Sigurðardóttir is een van de populairste IJslandse thrillerauteurs. Ze heeft twee keer de IJslandse Crime Novel Award gewonnen en werd met Verstriktgenomineerd voor meerdere prijzen, waaronder de CWA International Dagger Award, ’s werelds belangrijkste thrillerprijs.

Achterflap:
Ze maakte één verkeerde keus. En nu is er geen uitweg.

Bij een vechtscheiding verliest Sonja de voogdij over haar zoon. Ze wil alles doen om hem terug te krijgen, maar kan zich geen dure advocaat veroorloven. In haar wanhoop zegt ze ja tegen een voorstel om cocaïne naar IJsland te smokkelen. Een paar keer maar, tot ze genoeg geld heeft. Maar al snel blijkt dat je niet zomaar uit de drugswereld kunt stappen.

Terwijl Sonja verwoed naar een uitweg zoekt, wordt haar situatie nog penibeler als douanebeambte Bragi haar verdacht begint te vinden. Bovendien is ze verwikkeld in een complexe relatie met Agla, een bankmedewerkster die mogelijk vervolgd wordt voor haar rol in de financiële crisis. Hoe ver moet Sonja gaan om haar leven weer op de rit te krijgen?

Mijn mening:
Verstrikt is het eerste deel in een veelbelovende trilogie, het verhaal heeft dan ook een open einde en kan het in het volgende deel nog alle kanten opgaan.

Lilja Sigurðardóttir heeft een fijne schrijfstijl, geen ingewikkelde dialogen of denkwijzen waardoor je de aandacht er niet bij kunt houden, nee, dit verhaal leest makkelijk weg, het zijn alleen de IJslandse namen waar je even je best op moet doen ze te onthouden.

Sonja maakt op mij een tegenstrijdige indruk, ze gaat voor haar zoon door het vuur maar de manier waarop is onverantwoord en zij riskeert daarmee juist het tegenovergestelde.

Ik ben er dan ook nog niet helemaal uit of ik haar top vind, dat zal het vervolg moeten uitwijzen. De rol van Bragi is door Lilja goed uiteengezet, zij weet middels hem het verhaal een verrassende wending te geven.

Zowel Sonja als Bragi hebben een persoonlijk doel voor ogen, vanuit deze standpunten is een mens in staat ver te gaan zo blijkt maar weer in dit verhaal. De manier waarop Sonja te werk gaat is soms ietwat ongeloofwaardig maar dat is niet echt storend.

Voor mij valt dit boek in de categorie familiethriller, het aantal personages is beperkt, de aandacht gaat vooral uit naar de familie- en persoonlijke relaties van Sonja met haar ex-man en vriendin Agla. Zoals het een trilogie betaamt, is de plot nog niet afgerond en kijk ik belangstellend uit naar het vervolg.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Psychologie: 3
Plot: 4

Verstrikt krijgt hiermee 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Volt, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)