Een helpende hand

Titel: Een helpende hand
Auteur: Celia Dale
Genre: Thrillers & Spanning
Uitgeverij: De Geus
Vertaald door: Alexandra van Raab van Canstein
Publicatiedatum: juni 2024
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Danielle

Auteur:
Celia Dale (1912-2011) was een Britse schrijver en recensent. Ze publiceerde dertien boeken. ‘Een helpende hand’ werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1966.

Josh en Maisie Evans leiden een schijnbaar onopvallend leven. Wanneer tante Flo, die al jaren bij hen inwoont, overlijdt en hun een erfenis nalaat, gaan ze op vakantie naar Italië om de zeelucht op te snuiven en de warmte van de zon in hun botten te laten trekken. Daar ontmoeten ze Cynthia Fingal, een rijke weduwe, die samenwoont met haar volwassen nicht Lena. Het is duidelijk dat geen van beiden gelukkig is met de situatie, dus wanneer Josh en Maisie een band met Cynthia krijgen door ijsjes en dagelijkse wandelingen, is het logisch dat ze regelen dat ze bij hen intrekt als ze weer thuis zijn. Dat is voor iedereen de beste oplossing.

Mijn mening
Het verhaal volgt het oudere echtpaar Evans, die op het eerste gezicht een onschuldige manier van inkomsten hebben: ze bieden huisvesting en zorg aan kwetsbare ouderen die niemand meer hebben.

Wat aanvankelijk lijkt op nobel en liefdevol werk, onthult al snel een sinistere ondertoon. De ware aard van hun bedoelingen komt langzaam aan het licht, en wat volgt is een verontrustend verhaal over manipulatie en het uitbuiten van kwetsbaarheid.

‘Maar om altijd in bed te zijn als er zon is en niet echt ziek…is treurig.’

‘Zo is het leven, lieverd. Ik bedoel, we worden allemaal oud.’

Celia Dale weet de lezer te in het verhaal te trekken door op een ingetogen maar doeltreffende manier haar woorden te kiezen. Ze vermijdt bewust scenes van geweld en kiest in plaats daarvan voor een langzaam opbouwende spanning waardoor je nieuwsgierig blijft. Haar beschrijvingen zijn gedetailleerd en haar karakters worden met precisie neergezet, wat bijdraagt aan de beklemmende sfeer van het verhaal. De dialogen zijn scherp en vaak beladen, wat de psychologische setting van de personages onderstreept.

Het einde laat je achter met een gevoel van onbehagen, wetende dat de duistere kant van een mens in staat is om zulke praktijken uit te voeren.

Ik geef Een helpende hand 4 sterren

Danielle

Recensie exemplaar ontvangen van De Geus, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)