De helft van mij

Titel: De helft van mij
Auteur: Nadine Swagerman
Serie: Jij doet ertoe #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: mei 2024
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Amanda

Cover
Ik moest wel echt even wennen aan de cover, geel met roze en dan een zwart/wit foto van een jonge meid erop met iets wat lijkt op witte tape op haar ogen. Maar na het lezen van het boek valt het helemaal op zijn plaats en had de cover niet beter kunnen zijn. Past als geen ander bij het boek.

Auteur
Nadine Swagerman droomde er als zevenjarig meisje al van om schrijfster te worden. Nadine stond in de finale van twee schrijfwedstrijden, en in 2017 kwam haar droom uit toen zij een boekcontract tekende bij Kluitman. Naast het schrijven van verhalen, werkt Nadine als tekstschrijver voor haar eigen tekstbureau.

Achterflap
Sara woont samen met haar vader en hond Spot in een klein dorp waar nooit iets gebeurt. Als Sara voor school een opdracht krijgt die haar dwingt te kijken naar het verlies van haar moeder en de leegte die zij heeft achtergelaten, wordt haar zorgvuldig opgebouwde alles-gaat-oké-houding volledig overhoopgegooid.

Sara komt terecht in een draaikolk van vragen, gemis, verdriet en woede. Ze voelt zich alleen en totaal onbegrepen. Er is één iemand door wie ze zich wel gezien voelt: Jen. Maar wat moet ze met al die verwarrende gevoelens die omhoogkomen?

De helft van mij is een verhaal over ontdekken wie je bent en waar je vandaan komt. Een verhaal over vriendschap, liefde en verlies.

Mijn mening

Er is niets belangrijker dan bij jezelf blijven en doen waar je gelukkig van wordt.

Ik ben fan van de boeken die Nadine tot op heden geschreven heeft. Zij krijgt het op de een of andere manier steeds weer voor elkaar om onder je huid te kruipen en je gevoelens helemaal in de war te schoppen, hoe kort of lang het verhaal ook is. Zo ook in dit geval. We maken kennis met Sara die op haar 9e haar moeder is verloren en zich nu door een opdracht van school ineens weer heel leeg en eenzaam voelt. Het gemis van haar moeder steekt ineens weer enorm de kop op en ze weet zich hiermee geen houding te geven. Ze is bang dat wanneer ze dit aan haar beste vriendinnen Noor en Ayse vertelt, ze hun ook kwijtraakt. Ze is ervan overtuigd dat ze het raar zouden vinden dat ze het er na (bijna) negen jaar nog steeds zo moeilijk mee heeft. Dus ze houdt haar mond en speelt mooi weer. Ze maakt het zichzelf hier alleen maar moeilijker mee, want door alle gevoelens die ze wegstopt, krijgt ze paniekaanvallen. Als ze dan ook per toeval haar beste vriendin van vroeger tegenkomt, dan is het warrige gevoelens plaatje helemaal compleet.

Wat een goed uitgewerkt verhaal vol emoties en gevoelens. Nadine heeft het weer voor elkaar gekregen om een verhaal op papier te zetten waarin je wordt meegezogen. Je leeft mee met Sara en ik kon mij zo goed herkennen in het gemis wat ze voelt (ik ben mijn vader verloren toen ik 16 was, wat ouder dan Sara, maar alsnog veel te jong!) en de leegte die achterblijft. De eenzaamheid en de angst om nog meer mensen te verliezen waar je zo van houdt zijn zo herkenbaar. Ik heb meermaals met de tranen in mijn ogen gezeten tijdens het lezen omdat het mij zo aan het hart ging. Terwijl dan juist aan de andere kant juist weer iets heel moois lijkt op te bloeien, gevoelens die Sara nooit had verwacht te krijgen bij deze persoon, wat voor haar de verwarring alleen weer maar groter maakt.

De onderwerpen in dit boek zijn schrijnend, verdrietig, maar ook mooi en bijzonder. Naast het verlies en de eenzaamheid zien we ook een andere kant, namelijk liefde, vriendschap en ook heel belangrijk: vertrouwen. Maar misschien wel het allerbelangrijkste, geloof in jezelf en weet dat je er mag zijn, dat jouw gevoelens ook meetellen en dat je die mag uiten!

Ik heb De helft van mij gelezen met een lach en een traan, zoveel herkenning gevonden in het boek en genoten van de schrijfstijl van Nadine. Hiermee kan ik dan ook eigenlijk niet anders dan het boek 5 sprankelende sterren te geven. Want het bevat alles wat een goed en pakkend boek nodig heeft.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Kluitman, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)