De man in Westerbork – John Kuipers (29 augustus)

In de Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag is een man aan het kruis gespijkerd. Een bijbelse straf anno december 1942, wanneer het land gebukt gaat onder het groeiende juk van de Duitse bezetting.
Hoofdinspecteur Charlie Swieninck van de Haagse recherche ontdekt dat de dode een onbetekenende kruimeldief was. Hij stuit echter ook op een samenhang met de Joodse familie Goudvisch, die al decennia door geweld en chantage haar geld verdient in de onderwereld. In de maanden dat Den Haag te maken krijgt met razzia’s en transporten van de Joodse gemeenschap, probeert Swieninck te volharden in zijn onderzoek, maar enkele getuigen zijn inmiddels naar Westerbork afgevoerd. Dan grijpt de ss in, en dwingt Swieninck met hen mee te werken. Hij krijgt slechts een week om de zaak op te lossen.

Verstrikt – Lilja Sigurdardottir (27 augustus)

Bij een vechtscheiding verliest Sonja de voogdij over haar zoon. Ze wil alles doen om hem terug te krijgen, maar kan zich geen dure advocaat veroorloven. In haar wanhoop zegt ze ja tegen een voorstel om coca­ïne naar IJsland te smokkelen. Een paar keer maar, tot ze genoeg geld heeft. Maar al snel blijkt dat je niet zomaar uit de drugswereld kunt stappen.

Terwijl Sonja verwoed naar een uitweg zoekt, wordt haar situatie nog penibeler als douanebeambte Bragi haar verdacht begint te vinden. Bovendien is ze verwikkeld in een complexe relatie met Agla, een bankmedewerkster die mogelijk vervolgd wordt voor haar rol in de financiële crisis. Hoe ver moet Sonja gaan om haar leven weer op de rit te krijgen?

De schreeuw van de reiger – Ann Cleeves (21 augustus)

De zomer in Noord-Devon is warm en aan zee krioelt het van de toeristen. Rechercheur Matthew Venn wordt naar een plaats delict geroepen bij het huis van een groep kunstenaars. Wat hij aantreft is een zorgvuldig geënsceneerde moord – dr. Nigel Yeo is doodgestoken met een stuk glas, afkomstig van een vaas die door zijn dochter gemaakt was. Dr. Yeo lijkt een onwaarschijnlijk slachtoffer. Een gerespecteerd man die zich inzette voor de gemeenschap, en die een zeer warme band had met zijn dochter. Wat het in dit geval lastig maakt voor Matthew, is dat zij een goede vriendin is van zijn eigen man, Jonathan.
Dan wordt er nog een lichaam gevonden. Binnen de kortste keren bevindt Matthew zich in een ingewikkelde spagaat tussen de leugens die in het hart van de gemeenschap blijken te leven, en een zaak die wel heel dichtbij komt…

De leugen voorbij – Val McDermid (20 augustus 2024)

Tijdens de wereldwijde lockdown wordt Karen Pirie opgeroepen naar de Nationale Bibliotheek van Edinburgh. Een recent ontdekt manuscript toont huiveringwekkende overeenkomsten met een onopgeloste vermissingszaak en biedt wellicht aanwijzingen. Helaas is de auteur overleden en moet Karen op eigen houtje de puzzel oplossen. Wanneer zij dieper in de zaak begint te graven komen er nieuwe waarheden aan het licht – er blijkt een sinister spel van wraak en verraad aan de gang te zijn, en meer dan één verrassing ligt voor Karen op de loer… 

De geur van amandelbloesem – Manuela Inusa (29 augustus)

Sophie ruilde het Californische platteland in voor een leven in de grote stad. Wanneer ze onverwachts de amandelboerderij van haar oma erft, waar ze vroeger vele zomers doorbracht, besluit ze haar baan op te zeggen en de boerderij over te nemen.

Niet alleen de geur van de amandelbloesem roept herinneringen op aan vervlogen tijden, ook haar voormalige beste vriendin en haar jeugdliefde helpen Sophie zich snel weer thuis te voelen. En dan zijn er de wijze woorden van haar oma – woorden die haar misschien zelfs naar groot ­geluk zullen leiden.

Team Mortis: cold case – Bjorn van den Eynde (27 augustus)

Twee jaar geleden werd Letland maandenlang geterroriseerd door een gewelddadige jongerenbende. Na elke brutale overval kwam vreemd genoeg één van de daders om het leven, terwijl kilometers verderop ook één geliefde van dat bendelid stierf. Waarom moest er telkens iemand van de bende dood? En waarom overleed op exact hetzelfde moment een geliefde? Het leek wel alsof elk tweetal door een onzichtbare maar duistere band verbonden was.

Sinds een paar weken is de jongerenbende opnieuw actief, dus dringt een onderzoek zich op. De jonge spionne Erika Storm loopt echter met haar hoofd in de wolken aan de zijde van Andreas en ook teamleden Nielsen en Felix gaat het voor de wind. Erika overweegt zelfs om te stoppen met Team Mortis – als dat al mogelijk zou zijn.

Maar dan neemt het lot een bizarre wending. Nielsens nieuwe vriendin Noémi blijkt gelinkt te zijn aan de bende en wordt door Team Mortis gedwongen om de organisatie te infiltreren. Erika heeft geen andere keuze dan samen met Noémi undercover te gaan en haar leven te beschermen. Als de legende waar is en de geliefden van de bendeleden sterven, staat immers ook het leven van Nielsen op het spel.

Leave a Reply

  • (not be published)