To the moon

Titel: To the moon
Auteur: Susanne Koster
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: april 2024
Aantal bladzijdes: 240
Recensie: Amanda

Cover
Een lichte cover met een grote rode hart-ballon met hierin de titel To the moon. Als je de cover zo ziet dan verwacht je een zoetsappige Young Adult roman, maar niks is minder waar. Na het lezen begrijp je de cover helemaal en blijkt hij heel passend te zijn.

Auteur
Susanne Koster is auteur van jeugd- en YA-romans en thrillers. In 1995 is zij gedebuteerd bij uitgeverij Sjaloom en vanaf 2016 is uitgeverij Clavis haar thuishaven.

Achterflap
De zeventienjarige Amy is best tevreden met haar leven. Hoewel haar vader is overleden toen ze nog een baby was, heeft het gemis nooit een grote rol gespeeld. Met haar moeder heeft ze een goede band en ze is dol op haar oudere broer Liam, die in Groningen studeert maar regelmatig naar huis komt. En dan zijn er natuurlijk haar trouwe vrienden, onder wie Britt, haar bff. Maar als er een nieuwe leraar op school komt, staat Amy’s leven binnen de kortste keren compleet op z’n kop.

Mijn mening

To the Moon and back.

De boeken van Susanne Koster zijn altijd weer een ‘feestje’ om te lezen. Meestal niet in de zin van wat een superleuk boek en ze leven nog lang en gelukkig. Meer in de zin van een goed verhaal, mooie/ingrijpende onderwerpen en herkenbare personages. Zo ook nu weer, met To the moon, waarin we kennis maken met de zeventienjarige Amy. Op school komt een nieuwe docent en die is best wel hot vindt ze. Hij is wel een stuk ouder, maar kijken kan geen kwaad, toch? Maar om de een of andere reden lijkt de aantrekkingskracht wederzijds te zijn, waar Amy niks van snapt, want zo bijzonder is ze niet. Tijdens het schoolfeest wordt de docent (David) dronken, wat hem niet in dank wordt afgenomen door de directeur. Amy brengt hem naar buiten en na enig aandringen van David brengt ze hem ook naar huis. Wat uiteindelijk uitdraait op iets waar ze nog helemaal niet klaar voor was, of wel? Ze weet het eigenlijk zelf niet zo goed. Maar dit blijkt enorme gevolgen voor haar toekomst te hebben.

Door de moeilijke situatie waarin ze terecht komt en de problemen die het met zich meebrengt, voelt ze zich heel alleen. Totdat ze uiteindelijk haar beste vriendin Britt op de hoogte brengt. Dan merkt ze dat ze eigenlijk niet alleen is, maar dat ze de beste vrienden heeft die ze zich maar kan wensen. Ze steunen haar in alles en helpen waar ze kan, net als haar grote broer Liam en na enig tegensputteren ook haar moeder.

Susanne is een meester in het neerzetten van herkenbare personages waar je je volledig in kunt inleven. Je voelt mee met de keuzes waar Amy voor komt te staan. Daarbij is de plot ook prima uitgewerkt met af en toe een beetje spanning en sensatie erin verwerkt, maar wel passend bij het verhaal. De thema’s die verwerkt zijn in het boek zijn goed uitgewerkt en belangrijke onderwerpen om bespreekbaar te maken. Zeker als je achterin leest dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Ik kom uit op een mooie 4 sterren voor To the moon. Een aanrader voor jongeren, maar ook voor ouders, zeker het lezen waard!

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Clavis, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)