De duivel in de polder

Titel: De duivel in de polder
Auteur: Erik Jan Tillema
Serie: Het huis in de polder #4
Genre: Young Adult, Horror
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: april 2024
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Amanda

Cover
De cover is vergelijkbaar met de voorgaande drie delen uit de serie. Zelfde kleurencombinatie van zwart en rood. In dit geval met een groot mes en veel bloed erbij. Spannend!

Auteur
Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. Met Bureau Deus geeft hij boeken uit waar hijzelf enthousiast van wordt: van vrijzinnige kerkgeschiedenis tot prachtige prentenboeken.

Achterflap
Het dorp in de polder is in de ban van het kwaad. En dat wordt steeds machtiger. Het zet de bewoners aan tot de meest bloederige daden: kinderen vermoorden hun ouders en mensen verdwijnen. Mike en zijn vrienden zijn de enige overgebleven jongeren, tot hij zelfs helemaal op eigen houtje moet zien te overleven. Hij is de wanhoop nabij. Hoe moet je in hemelsnaam iets bestrijden dat je niet kent en niet kunt zien?

Mijn mening
Ondanks dat de vier delen een serie vormen, kun je ze ook los van elkaar lezen. In elk boek staat een ander personage op de voorgrond (soms iemand die wel al even is aangestipt in een vorig boek). Doordat alle spannende, gruwelijke en creepy gebeurtenissen steeds vanuit een ander persoon worden belicht, worden de verhaallijnen regelmatig herhaald. Hierdoor is het prima te volgen. In dit geval gaat het over Mike en zijn vrienden. Het dorp Schageroog is inmiddels aan het leeglopen. Mensen verhuizen, maar er zijn ook veel mensen verdwenen. En niet te vergeten, vermoord. Het begint een spookdorp te worden. Mike en zijn vrienden zijn vastbesloten om uit te zoeken wat ervoor zorgt dat het dorp in duisternis gehuld is en, niet te vergeten, om er wat aan te doen! Maar als de duisternis steeds dichterbij komt, wordt het steeds moeilijk om te focussen en te concentreren op het licht en de redding. Zeker als je constant de angst voelt.

Net als voorgaande delen is dit boek ook onderverdeeld in korte en vlot lezende hoofdstukken. De hoofdstukken zijn de dagen die in het dagboek van Mike beschreven staan. Daarnaast zitten er een aantal ‘artikelen’ in over het dorp en de boerderij in de polder. Het verhaal is ook nu weer spannend en zit vol gruwelijkheden. Maar inmiddels heb ik het idee dat ik het verhaal wel een beetje ken, aangezien er zeer regelmatig wordt teruggeblikt naar gebeurtenissen in voorgaande boeken. Ik denk dat het goed is dat dit het laatste deel in de serie is. Het wordt een beetje veel van hetzelfde. Ondanks dat was het toch ook gewoon weer lekker even griezelen.

Een prima 3,5 ster voor het afsluitende deel in de serie over Het huis in de polder.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Clavis, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)