Offer

Titel: Offer
Auteur: Jeroen Windmeijer
Serie: Kluitman-novelles #23
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: juli 2024
Aantal bladzijdes: 112
Recensie: Amanda

Cover
Een mooie cover in donkerrood met daarop een jonge meid, ook met rode accenten. Mooi op elkaar afgestemd. Past goed bij het verhaal.

Auteur
Jeroen Windmeijer is cultureel antropoloog en hij werkte jaren als niet-gelovige docent godsdienst op een christelijk lyceum. Hij heeft een fascinatie voor godsdiensten in het algemeen en voor het (vroege) christendom. Voor volwassenen schreef hij onder andere Het Petrusmysterie, De stenen goden en De Magdalenacodex. Zijn werk is inmiddels naar vijf talen vertaald en hij verkocht al meer dan 300.000 boeken. Offer is zijn eerste YA-boek.

Achterflap
Vriendinnen Luna en Sterre gaan met hun klasgenoten Marcel en ­Kristian naar het Castlefest, het grootste fantasyfestival van ­Europa. Marcel en Kristian zijn vrienden vanaf de brugklas, maar ze groeien steeds meer uit elkaar door de extreme denkbeelden die Marcel heeft over Andrew Tate. Luna en Sterre zijn geïnteresseerd in wicca. Ze hebben last van Marcels houding ten opzichte van vrouwen. Zij ­komen naar het festival om drie dagen lang hun fantasie de vrije loop te laten. Voor even kun je zijn wie je bent: een elf, een tovenaar of een ork, een anime personage of een Viking… Maar wat gebeurt er als iemand te fanatiek in zijn rol kruipt en fantasie en werkelijkheid niet meer uit elkaar kan houden?

Mijn mening
De boekjes uit de Kluitman-novelle reeks staan over het algemeen garant voor een uurtje (of anderhalf) leesplezier. Heerlijke boekjes voor even tussendoor dus en voor jongeren die minder van lezen houden, of willen ontdekken hoe fijn lezen kan zijn. In dit geval een jeugdthriller van thrillerauteur Jeroen Windmeijer, bekend van zijn thrillers waarin hij spanning mixt met godsdienst en/of het (vroege) christendom. Offer is zijn eerste Young Adult boek en hierin heeft hij het Castlefest als uitgangspunt genomen en dit gemixt met (hoe kan het ook anders) godsdienst. Daarnaast is een terugkerend thema wicca, heksen en hoe vroeger met heksen (veelal vrouwen) werd omgegaan.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet bekend ben met het Castlefest (ja ik weet dat het bestaat en wat het ongeveer inhoudt), Andrew Tate (die regelmatig wordt aangehaald) en met betrekking tot wicca kom ik niet veel verder dan Charmed. Ik moet zeggen dat deze onderwerpen zijn samengevoegd tot een vermakelijk geheel in combinatie met een vleugje spanning en een heel klein vleugje liefde. Daar tegenover staat dan weer wel dat ik persoonlijk vind dat er behoorlijk vrouwonvriendelijk taalgebruik wordt gebezigd, een beetje too much naar mijn zin. Daarnaast was het einde ook erg afgeraffeld, je zit nog midden in het verhaal en ineens is de ontknoping en de afsluiting daar. Ik kreeg het gevoel dat de auteur tegen het einde ineens in de gaten kreeg dat hij bijna op het maximum aantal pagina’s was aanbeland en dat hij nog snel even alles (probeert) af te ronden. Mede hierdoor bleef ik met een onbevredigend gevoel achter.

Ik kom voor Offer helaas niet verder dan 2,5 ster.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Kluitman, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 2.5 uit 5.

One Comment to: Offer – Jeroen Windmeijer

  1. juli 25th, 2024

    Hoi, ik lees net je recensie. Ik ben ook niet bekend met Castlefest maar vond je niet dat het vrouwonvriendelijke in de tijdsgeest van festival paste? Dat vond ik namelijk wel.

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)