De Rode Woestijn

Titel: De Rode Woestijn
Auteur: Paula Isphording
Serie: De Mobius Kronieken #1
Genre: Jeugdboek
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 298
Recensie: Lilian

Auteur
Leuk om je te ontmoeten! Ik ben Paula Isphording en ik ben ondersteboven van boeken! 
Ik ben geboren op 23 oktober 1988 in Best, dat is een groot dorp vlakbij Eindhoven in Noord-Brabant. Daar woon ik ook nog steeds. Ik heb een kat, ze heet Fred, en ze helpt me altijd als ik even niet weet wat ik moet schrijven.
Toen ik een jaar of tien was schreef ik al druk op een (jawel, super ouderwets), een typemachine! Je zet daarmee iedere letter meteen op het papier. Het onhandige daarvan is, dat je niet ongedaan kunt maken wat je hebt geschreven. Daarom ben ik blij dat ik nu gewoon op mijn laptop kan schrijven!
Maar, met die schrijfsels van jaren geleden heb ik nooit iets gedaan. Ik heb ze wel bewaard! Ze liggen nog steeds bij mij in de kast. Op een dag kreeg ik wel het idee voor een nieuw verhaal. Een verhaal over Yara in een wereld genaamd Möbius, en zo zijn langzaam de Möbiuskronieken ontstaan. …

Achterflap/samenvatting
Wanneer Yara plots wakker wordt in een vreemde, roodkleurige woestijn, heeft ze niet veel tijd om in paniek te raken. Voor haar doemt een enorme en ongewone zandstorm op! Gelukkig kan Mex, een jongen op een motor, haar redden uit haar benarde situatie. Waar is ze terechtgekomen en hoe komt ze weer thuis? Yara en Mex besluiten samen op zoek te gaan naar antwoorden. Ze trekken door de verrassende, interessante en soms gevaarlijke wereld Möbius. Van de Rode Woestijn naar de spookachtige Toren van Vervlogen Hoop én verder. Kan Yara de weg naar huis vinden, en komt Mex meer te weten over zijn verloren familie?
Een verhaal over habbedronken, verderkijkers, vriendschap en avontuur. Voor lezers vanaf 12 jaar die op reis willen gaan in een andere wereld.

Mijn mening
In de plaatselijke krant “Groeiend Best” kwam ik een artikel tegen van een dorpsgenoot die haar droom waar heeft gemaakt met het verwezenlijken van haar eerste kinderboek. Aangezien ik altijd nieuwsgierig ben naar auteurs uit mijn regio (Noord-Brabant), ben ik naar de Bruna gegaan en daar mijn exemplaar aangeschaft, gesigneerd en wel.

Na het openslaan van het boek, was het lastig om deze weer te sluiten. De heerlijke vlotte schrijfstijl zorgde er mede voor dat het boek dezelfde dag nog uit was.

De wereld waar Yara in wakker wordt, is anders dan die ze gewend is, zo ver ze kan kijken is alles rood en ziet ze alleen maar zand, rood zand. In de verte komt een grote stofwolk haar kant op, het is Mex op zijn motor. Hij is degene die samen met Lara gaat proberen de weg naar huis te vinden zodat ze terug kan keren naar haar eigen wereld. De vriendschap die tussen beiden opbloeit, groeit gedurende het verhaal. Mex is niet de enige persoon die Yara ontmoet in deze nieuwe wereld, maar niet met iedereen sluit ze een vriendschap. Er zijn lieden die hun zoektocht proberen te saboteren.  Gaat het haar lukken om thuis te komen?

De personages groeien gedurende het verhaal en komen echt tot leven. Supermooi om te lezen over vriendschap tussen wildvreemden en hoe ze voor elkaar door het vuur gaan. De spannende avonturen spelen zich in een andere wereld af, met andere dieren en voorwerpen. Toch is het niet té vreemd en kun je als lezer je goed in leven in de nieuwe werkelijkheid.

Ranoek dacht even na, ‘Sommige mensen zeggen dat een reis heen en terug van en naar huis een rechte lijn is die je twee kanten op volgt, heen en terug.’ zei hij tenslotte. ‘Maar dat geloof ik nooit zo. Ik zie het meer als een cirkel, jaja. Omdat thuis zowel meer is dan een vertrekpunt. Het is immers ook een eindbestemming. Daarnaast ben je ook niet meer dezelfde persoon die je was als toen je vertrok van huis.’

Ik heb enorm genoten van de avonturen van Yara en Mex. Wat een prachtig debuut! Het boek was dan ook zo uit en is ook voor volwassenen erg leuk om te lezen. In november van dit jaar komt het tweede deel uit. Nog even geduld dus…

De Rode Woestijn krijgt van mij 4,5 fonkelende ster!

Spanning: 4
Plot: 5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)