De kleine pottenbakkerij

Titel: De kleine pottenbakkerij    
Auteur: Anne Labus
Serie: Klavertje #4
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Vertaald door: Irmaria Pennekamp
Publicatiedatum: juni 2024
Aantal bladzijdes: 301 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Anne Labus, geboren in 1957, woont in de buurt van Bonn met haar man, de schrijver Udo Weinborner. Na een opleiding tot bankbediende werkte ze onder meer als freelancefitness- en Pilates-trainer. Ze gaf haar passie voor reizen door aan haar zoon, die van Hawaii zijn thuis maakte. De auteur ontspant tijdens het koken, houdt van bergtochten en lange strandwandelingen. Inspiratie voor haar romans vindt ze in Ierland en Italië of op Spiekeroog.

Achterflap:
Moya is geen gewone pottenbakker; ze is een kunstenaar met een enorme passie voor haar werk in het familiebedrijf. Maar dan komt haar broer Aidan met het wilde idee om het handwerk te vervangen door massaproductie. Financiële problemen, zegt hij.
Om bij te komen van de schok neemt Moya een adempauze in het charmante Ierse dorpje Busby, waar ze opgroeide met haar vader en broer Liam. Daar ontdekt ze een verlaten pottenbakkerij. Een idee begint te groeien: zou ze hier haar eigen droom kunnen realiseren?
Met haar koppige teckel Mister Miller en haar eigenwijze collega Robin begint Moya aan een nieuw avontuur. Maar wanneer Robins moeder ernstig ziek wordt, dreigen hun plannen te mislukken…

Mijn mening:
De kleine pottenbakkerij leest zoals alle voorgaande delen in de Klavertjes-serie heerlijk weg, toch is dit voor mij de minste in de serie tot nu toe. Als eerste vind ik de romantiek net iets te lang uitblijven en te weinig op de voorgrond. Natuurlijk heeft Labus wel oog voor de liefde maar die had in dit deel wel wat sneller op gang mogen komen. De invoeging van teckel ‘meneer Miller’ is leuk en origineel maar het beestje is wat mij betreft te prominent aanwezig. Ondanks dat zijn gedrag je wel doet glimlachen vind ik dat hij te vaak genoemd wordt. Toch was het buiten deze twee puntjes van kritiek weer een heerlijke feelgood om te lezen, Labus heeft een fijne schrijfstijl waarbij je het gevoel hebt zelf in het idyllische plaatsje Busby aanwezig te zijn. Het stukje sociale controle is in positieve zin veelvuldig aanwezig, iedereen voelt zich er snel thuis en dat geeft tijdens het lezen een heerlijk gevoel van thuiskomen. Natuurlijk zijn alle delen prima los te lezen maar zelf vind ik het fijn om series in zijn geheel te lezen zodat je meegroeit in de familiebanden, en ervaart hoe vele vriendschappen zich verder ontplooien, het geeft dan een vorm van herkenning.

Inmiddels is al bekend dat dit jaar tevens deel vijf, Winterdromen in de theesalon zal verschijnen, een goed vooruitzicht, zeker als delen wat korter op elkaar volgen zit je er nog lekker in en pak je zo de draad van het leven, in dit geval in Busby, zo weer op.

De kleine pottenbakkerij krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Recensie exemplaar ontvangen van Uitgeverij Luitingh Sijthoff, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

2 Comments to: De kleine pottenbakkerij – Anna Labus

  1. Maureen

    augustus 21st, 2024

    Hoi Bianca,

    Leuk om jouw review en mening op het verhaal te lezen!
    Ik ben dit boek nu aan het lezen en ik kwam er vandaag pas achter dat het een serie is.
    Dus ik ben bij het één na laatste deel begonnen, oeps!
    Wat is jouw ervaring, kan je de boeken los van elkaar lezen? Of is het leuker om de reeks te volgen?
    Even beslissen of ik boek uitlees of weg leg en overstap naar deel 1.

    Beantwoorden
    • Miriam van der Linden

      augustus 22nd, 2024

      Hi Maureen, ik heb het even bij Bianca nagevraagd en zij raadt aan om de reeks op volgorde te lezen ivm spoilers rondom andere personages.

      Groeten, Miriam

      Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)