Schuld – Horst&Enger (14 mei)

Twee jaar geleden leidde Alexander Blix het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. De zaak kwam tot stilstand toen Blix’ eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd na het wreken van haar dood.

Blix is inmiddels vrij uit de gevangenis. Hij biedt de politie zijn hulp aan, maar die wil niets meer met hem te maken hebben. Ook al is hij inmiddels vrijgesproken, zijn carrière in de misdaadbestrijding is voorbij. Maar de moordenaar van Elisabeth heeft hém nu gevonden en lokt hem naar zijn volgende slachtoffers. Hij maakt bovendien duidelijk dat hij details over Blix’ privéleven weet die hij met niemand ooit heeft gedeeld.
Journalist Emma Ramm is op haar beurt benaderd door het tienermeisje Carmen. Haar stiefvader is gearresteerd op verdenking van moord. Maar er is geen lichaam, noch zijn er andere verdachten.
Het lijkt erop dat Blix en Ramm alleen elkaar nog kunnen vertrouwen.

De schuld – Hjorth Rosenfeldt (23 mei)

Vanja Lithner vecht om haar afdeling bij de Nationale Recherche te redden, die in een diepe crisis verkeert sinds een van de collega’s is ontmaskerd als seriemoordenaar. Dan wordt net buiten Västerås het lichaam van een vrouw aangetroffen. Het oplossen van deze zaak kan het voortbestaan van het team enorm helpen. Hun onderzoek wijst uit dat de moord alles te maken heeft met één persoon, Sebastian Bergman – en juist hij is na de recente gebeurtenissen persona non grata bij de recherche. Zal zijn terugkeer de ondergang van het onderzoeksteam worden?

De enige die overbleef – Riley Sager (10 mei)

Ze stak haar vader neer en vermoordde haar moeder, voordat ze haar zus ophing – althans, zo gaat het rijmpje dat schoolkinderen zingen over de moorden binnen het gezin Hope in de jaren twintig.

De enige overlevende was de zeventienjarige Lenora Hope. De meeste mensen dachten dat zij de moorden had gepleegd, maar de politie kon destijds geen bewijs vinden. Zelf heeft Lenora altijd ontkend. Ze woont nog altijd in Hope’s End, het grote landhuis boven op de kliffen aan de kust van Maine, waar de moorden plaatsvonden.

Maine, 1983. Nadat de vorige thuishulp midden in de nacht was weggevlucht, neemt Kit het stokje over om voor Lenora te zorgen. Ze is nu in de zeventig en zit aan haar rolstoel gekluisterd – een aantal beroertes heeft ervoor gezorgd dat ze alleen nog kan communiceren met behulp van een typemachine. Op een avond typt Lenora: IK ZAL JE ALLES VERTELLEN.

Dan wordt het Kit steeds dat ook Lenora niet de volledige waarheid vertelt…

Moord in de familie – Cara Hunter (30 mei)

Welkom bij een nieuw seizoen van Infamous, de true crime-tv-serie waarin een team van experts oude zaken opnieuw bekijkt. Deze keer: de brute, onopgeloste moord op Luke Ryder. Twintig jaar geleden hield deze zaak het hele land in zijn greep. En nu: Eén cold case. Negen afleveringen. Zes experts. Kun jij de moord oplossen voordat zij het doen?

Luke Ryder werd in 2003 door zijn tienjarige stiefzoon Guy dood ­gevonden in de tuin. Guy is inmiddels tv-producent van de razend­populaire true crime-serie Infamous. En dit seizoen is de zaak wel heel persoonlijk: de moord op zijn stiefvader.

Guy heeft een team van zes experts bijeengebracht, onder wie een ­detective, een patholoog-anatoom, een onderzoeksjournalist en een forensisch psycholoog. Samen zullen ze nogmaals het bewijsmateriaal beoordelen, getuigen opnieuw horen en uitgebreid met de familie ­spreken.

De hoofdrolspelers van het drama worden herenigd – voor het oog van de camera. Maar wie spreekt de waarheid?

Wie zwijgt stemt toe – Mattias Edvardsson (22 mei)

In Wie zwijgt stemt toe houdt Jari Kekkonen ervan om te winnen. Hij heeft een gloednieuwe Mercedes, een prachtige familie en een elegante villa in de rijke buurt om dat te bewijzen. Sasho Palevski, met zijn bescheiden arbeidersachtergrond en immigrant-ouders, was een beruchte herrieschopper toen hij jong was. En nu hij eenmaal volwassen is, lukt het hem maar niet om van die reputatie af te komen. Wanneer Jari’s dochter en Sasho’s zoon een relatie krijgen, komen de twee werelden samen.

Amanda is beeldschoon, leeft een druk sociaal leven en is de jongste dochter in de familie Kekkonen. Dan komt ze Niko Palevski tegen. Terwijl de Kekkonens bang zijn dat Niko in de gewelddadige voetsporen van zijn vader zal treden, vrezen de Palevski’s juist dat feestbeest Amanda hun zoon van zijn ijverige pad laat afdwalen.

Dan wordt Amanda dood gevonden – en Niko wordt de hoofdverdachte. Heeft Niko zijn vaders gewelddadige neigingen geërfd, of wordt de jongeman onterecht beschuldigd? Niko houdt vol dat hij een zwijgplicht heeft… Maar aan wie?

De stille weduwe – Sara Blaedel (16 mei)

Louise Rick krijgt de opdracht om samen met de pas opgerichte Landelijke Moordeenheid de moord op een hoteleigenaresse te onderzoeken. Maar tijdens het uitkammen van het hotel vindt haar team iets wat ze op geen enkele manier kunnen plaatsen in de moordzaak…
Ook Louises vriendin, journaliste Camilla Lind, raakt betrokken bij het onderzoek als ze een artikel wil schrijven over een jongen die een half jaar eerder overleed. Tijdens haar research stuit ze op belangrijke informatie waar Louise en de politie niets van afweten.

De gestolen glimlach – Tom Hillenbrand (24 mei)

Wanneer de Mona Lisa tijdens de zomer van 1911 wordt gestolen uit het Louvre, praat niemand in Parijs nog over iets anders. Vóór de diefstal was het kunstwerk alleen bekend bij de echte kunstkenners. Nu kom je het schilderij ineens overal tegen. De kranten schrijven er non-stop over, ansichtkaarten en souvenirs worden aan de lopende band verkocht en iedereen speculeert over de reden achter de verdwijning.

Inspecteur Juhel Lenoir, die zelf alles behalve een kunstliefhebber is, wordt aangewezen om de zaak op te lossen. Zijn onderzoek leidt hem naar de vrijgevochten wereld van Parijse artiesten. De jonge avant-garde­kunstenaars Pablo Picasso en Guillaume Apollinaire zijn twee van zijn verdachten. Isadora Duncan, een beroemd danseres en gepassioneerd anarchist, raakt samen met haar minnaar betrokken bij de zaak. En ook Vincenzo, een Italiaanse ambachtsman met een flinke dosis grootheidswaan, was een tijdje geleden in het Louvre voor een klus. Opeens wordt ook hij geconfronteerd met verdenkingen en beschuldigingen.

Liefs van een leugenaar – Lotte Petersen (14 mei)

Emmy Blom is geen slecht mens, ze heeft alleen een slechte gewoonte, namelijk liegen. Wanneer haar leven voor de zoveelste keer niet loopt zoals ze wil, denkt ze terug aan het laatste moment dat ze écht gelukkig was: die ene magische zomer in Frankrijk toen ze voor het eerst verliefd was.

In een opwelling besluit Emmy naar Parijs af te reizen om daar ‘per ongeluk’ haar jeugdliefde Etienne tegen het lijf te lopen. Met behulp van de vrolijke Gijs, die tours geeft in de stad, komt ze hem al snel op het spoor. Etienne blijkt nog net zo knap en mysterieus als al die jaren geleden, en bovendien is hij ook dolblij om Emmy weer te zien. Maar terwijl Emmy haar web van leugens weeft en Gijs en zij steeds dichter naar elkaar toe groeien, vraagt ze zich af wat nu het echte recept is voor geluk.

Zomerzussen: Lichtjesavond – Monika Peetz (22 mei)

Elk gezin heeft een geheim. De familie Thalberg had er twee. Het recept voor de beste cheesecake ter wereld en de vraag wat er echt gebeurd was in de nacht van de storm waarin de vader een ongeluk kreeg. Tijdens de zomervakantie keren de vier zomerzussen terug naar Bergen aan Zee. Deze strandvakantie wordt de ultieme beproeving. Een mysterieuze achtervolger zorgt ervoor dat de verhoudingen op scherp worden gezet. Alles draait om de cruciale vraag: waar was Johannes Thalberg in de nacht van de storm? Ieder van de zusters kent een stukje van de waarheid. En allemaal hebben ze iets te verbergen…

Radiostilte – Alice Oseman (15 mei)

Frances heeft haar hele leven gewijd aan school: ze is klassenoudste en haalt uitstekende cijfers. Haar enige hobby die niet aan school gerelateerd is, is fan art tekenen voor haar favoriete podcast. Als ze op een dag door de maker van die podcast wordt benaderd, blijkt ze hem tot haar verrassing te kennen: Aled Last woont tegenover haar. Ze beginnen een hechte vriendschap, waarin Frances begint te twijfelen aan haar keuzes: waarom werkt ze eigenlijk zo hard? En is studeren wel écht wat ze wil?

Leave a Reply

  • (not be published)