Het Hamley Books Kettinginterview gaat deze week verder met Pamela Sharon, auteur van Oktober Koning.
Voor diegenen die jou nog niet kennen, wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven, wat zijn je hobby’s, wat is jouw guilty pleasure?
Hi!
Ik ben Pamela Sharon, schrijfster van young adult boeken en sinds vorig jaar heb ik ook een thriller voor volwassenen op mijn naam staan. Ik won de Hamley thriller schrijfwedstrijd met Oktober Koning, een thriller over hoe ver mensen kunnen gaan voor tien miljoen euro, en waar niets is wat het lijkt. In oktober komt mijn nieuwste young adult boek uit bij uitgeverij Moon.
Al toen ik een klein meisje was schreef ik verhalen, later ontdekte ik Wattpad en schreef ik daar veel verhalen, niet mijn beste werk maar ik vond het ontzettend leuk om iedere week een hoofdstuk te posten en daarna te lezen wat mensen ervan vonden.
Naast het schrijven sta ik drie dagen in de week voor de klas op een internationale school. Daar geef ik op de ‘Nederlandse’ dagen les aan kinderen van over de hele wereld. Ook ben ik leesspecialist en leesconsulent en ontwikkelde ik een leesmethode waarbij het schrijven van verhalen centraal staat.
Samen met mijn gezin ontdek ik graag nieuwe steden en landen en we proberen dan ook geregeld op reis te gaan. Ik hou heel erg van musicals met als grote favoriet The Greatest Showman! Ik heb deze film zo vaak gezien dat ik inmiddels de tel kwijt ben maar nog steeds verveelt hij niet.
Vertel eens iets over je laatstverschenen boek. Hoe is dit tot stand gekomen, hoe ben je aan dit onderwerp/thema gekomen?
Mijn laatstverschenen boek is de thriller Oktober Koning. Toen ik zag dat uitgeverij Hamley een thrillerwedstrijd organiseerde stuurde ik een manuscript in dat ik eerder schreef. Eigenlijk een beetje met het idee ik zie wel wat ervan komt. Tot mijn grote verrassing won ik de wedstrijd en in oktober vorig jaar kwam mijn eerste thriller uit!
Oktober Koning gaat over vier mensen die een uitnodiging krijgen voor het spel ‘Oktober Koning’. De winnaar ontvangt tien miljoen euro. Al snel komen de spelers erachter dat stoppen geen optie is en niets is wat het lijkt.
Het idee voor dit verhaal ontstond voordat mijn eerste boek uitkwam. De vraag ‘wat zou jij doen met tien miljoen euro’ fascineerde me. Sowieso het hele idee achter hoe ver mensen gaan voor geld vind ik interessant. Tijdens het schrijven van Oktober Koning probeerde ik de grenzen op te zoeken. Hoever gaan de spelers? En in hoeverre kun je als lezer begrip opbrengen voor hun acties?
Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je een bepaalde routine, vaste gewoontes, iets wat echt niet kan/mag ontbreken tijdens het schrijven?
In oktober dit jaar komt mijn vierde boek uit en het schrijfproces is bij ieder boek weer anders. Meestal vormt er zich een idee in mijn hoofd dat zich dan stukje bij beetje ontpopt als een verhaal. Al snel ontstaan er dan uit het niets personages die ieder hun eigen verhaal willen vertellen.
Meestal maak ik een globale planning waarin ik opschrijf welke kant ik met het verhaal op wil, wat de verschillende scènes gaan worden en wat het einde gaat zijn. Vaak schrijf ik het einde als eerste zodat ik een duidelijk doel heb om naar toe te werken. Tijdens het schrijven merk ik vaak dat de personages een eigen wil krijgen en soms totaal niet de kant op gaan die ik in gedachte had, dus dan moet ik alles weer aanpassen.
Voor ieder project waar ik aan werk heb ik een nieuw notitieboekje, inmiddels heb ik dus al een hele stapel. Het liefst schrijf ik alleen, op mijn schrijfplekje op zolder met een beker Chai met een playlist. Voor ieder schrijfproject maak ik een aparte playlist.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik kan bijna overal wel inspiratie in vinden! Ik heb dan ook vaak zoveel verhaalideeën dat ik een keuze moet maken. Soms is het een persoon die ik tegenkom, of een nieuwsitem, of een zin die ik iemand hoor zeggen. Vooral sociaal maatschappelijke thema’s vind ik leuk om te onderzoeken in mijn boeken. Zo ging mijn eerste boek De geur van groen over een blind meisje en hoe zij haar leven ervaart in een wereld waar iedereen kan zien. Wie ik gisteren was gaat over een tiener met chronisch vermoeidheidssyndroom die zich verliest in een onlinewereld en mijn nieuwste boek gaat over hoe ver je mag en kunt gaan bij het signaleren van regeloverschrijdend gedrag. Mag je bijvoorbeeld zomaar filmpjes online zetten waarin mensen te zien zijn die regels overtreden? Dit soort vragen fascineren me en staan vaak aan de basis van mijn verhalen.
Is er een auteur die je bewondert, die jouw voorbeeld is? Wat maakt hem/haar zo speciaal voor jou?
Als tiener was ik gek op de boeken van Anne Rice, ik verslond haar Vampire Chronicles en heb ze nog steeds allemaal in de kast staan. Op het moment heb ik niet echt een schrijver waar ik fan van ben. Er zijn zoveel goede boeken en zoveel goede schrijvers!
Ik vind dat we in Nederland erg veel talent hebben op schrijfgebied maar dat de focus veel op buitenlandse schrijver ligt, dat vind ik jammer.
Lees je zelf graag/veel? Zo ja, wat is je favoriete genre/boek en welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje? Is het een aanrader?
Ik probeer zelf heel veel te lezen en mijn interesse is heel breed. Van chicklit tot horror tot kinderboeken. Ik vind het fijn om af te wisselen. Op het moment lees ik Muse van Jessie Burton. Zij schrijft voornamelijk historische fictie en ik vind dit boek tot nu toe erg fijn om te lezen.
Vragen van Petra Doom aan Pamela Sharon:
Je bent gedebuteerd als YA-auteur, maar hebt recent ook een thriller voor volwassenen uitgebracht. Ervoer je het schrijfproces daarvan als heel anders?
In principe is het schrijfproces voor mijn gevoel hetzelfde, het grootste verschil is denk ik het taalgebruik. Voor Oktober Koning zocht ik de grens op en die is natuurlijk voor een volwassene heel anders dan voor een young adult. Ik denk dat ik het schrijven van young adult boeken op het moment leuker vind omdat er daar voor mijn gevoel nog veel te ontdekken is, maar ik heb zat ideeën voor nog een thriller, een jeugdboek en een chicklit, haha.
Wat vind je het leukste aan schrijven: de eerste versie of het polijsten?
Absoluut de eerste versie! Voordat ik begin met schrijven ben ik al zo veel met een verhaal in mijn hoofd bezig geweest dat het er op een gegeven moment echt uit moet. Ik hou ervan om meegenomen te worden door mijn personages en het verhaal. Hoe alles opeens precies in elkaar valt.
Je werkt parttime in het onderwijs, waar je ook bezig bent met lezen en schrijven. Ik kan me voorstellen dat je daarin beïnvloed wordt door je schrijverschap. Maar is het ook omgekeerd? Beïnvloedt je werk(omgeving) je schrijven?
Juist omdat ik veel met kinderen en jongeren werk, hoor ik snel wat er speelt onder jongeren. Dat is wel een groot voordeel bij het schrijven. Verder baseer ik soms personages op collega’s, kinderen of ouders. Wat ik wel heel lastig vind is dat ik, door mijn werk, bij heel veel namen al een bepaalde associatie heb waardoor het lastig is goede namen te vinden voor mijn personages.
Heb je een favoriet onder je eigen personages?
Ik vind Dex uit Oktober Koning een interessant personage. Hij probeert zijn verleden goed te maken maar dat lijkt hem niet helemaal te lukken. Ik hou van gelaagde personages.
Raven uit mijn debuut De geur van groen vond ik heel interessant omdat ik daar heel veel research voor heb gedaan. Hoe is het om blind te zijn? Op dit moment werk ik aan een boek over een freak circus in de Victoriaanse tijd. Weer iets heel anders maar de personages in dit boek hebben allemaal een achtergrondverhaal waardoor ik het heerlijk vind om hierover te schrijven.
Wat is het leukste dat een lezer ooit tegen je gezegd heeft?
Tijdens een schoolbezoek heb ik een blinde leerling ontmoet die zichzelf herkende in mijn boek. Dat vond ik heel erg bijzonder en speciaal. Sowieso vind ik iedere reactie van een lezer super leuk, dus neem vooral contact op!
Lees meer over de Hamley Books auteurs in het Hamley Kettinginterview