Tijdens de leesclub van De vergeten tuin, uitgeverij Hamley Books, hadden de deelnemers een aantal vragen voor auteur Sandra J. Paul. Hieronder kun je haar antwoorden lezen.
Kelly: Hoe kom je op het idee om over heksen te schrijven? Alsook de “niet” jeugd te boeien?
Sandra: Heksen fascineren me enorm. Toen ik De Duistere School schreef wist ik dat zij de antagonisten moesten zijn. En zo kwam dan van het een het ander. Dat School en de hele reeks zo zou aanslaan bij het grote publiek had ik totaal niet zien aankomen. Ik heb het eerste boek zelfs gelanceerd zonder al te veel poespas. Het was een gimmick. Intussen ligt het na twee jaar nog altijd in de boekhandels en blijft het nieuwe lezers aantrekken, wat ik enorm vind. Ik vind het ook een eer dat ik dit mag meemaken. ❤ Dat geldt trouwens voor alles wat ik doe. I’m living in a dream 😉
Sabrina: Welke boeken zijn er nog op komst?
Sandra: Ik heb dit jaar een waanzinnig jaar, ik vind het zelf enorm uitdagend, maar ook heerlijk. In maart komt de mini-novelle Sugar Rush uit, gevolgd door Nocturna, in de DVP-bundel. In mei verschijnt – vandaag aangekondigd – mijn nieuwe YA-thriller ‘Onze Eerste Zomer Samen’, die exclusief via Standaard Boekhandel wordt aangeboden. Zij hebben dit zelf voorgesteld, en ik heb die kans uiteraard met beide handen gegrepen. OEZS is een boek dat ik vorig jaar tussendoor heb geschreven in het Engels en als Joanne bedoeld was, maar dat we nu hebben vertaald naar het NL, en dat komt dus uit in mei. Daarnaast verschijnt in mei ook mijn eerste 8+ jeugdboek ‘Hamley is Jarig’. Dit is gekomen op basis van de vele reacties die ik kreeg op de kortverhalen rond Mini Hamley (zoals wij haar noemen). Er komt dus een hele reeks uit met Mini Hamley in de hoofdrol, met oa een veel langere versie van Hamley op Pompoenjacht en Hamley vindt de Kerstman. Voor volgend jaar staan er nog nieuwe boekjes op het menu als deze reeks aanslaat. Einde augustus verschijnt dan Paniek, een hele bijzondere thriller die eigenlijk nog specialer is dan Mijn Waarheid. Ik kan er nog niet veel meer over zeggen dan dat. 😉 Daarnaast is er nog een project waar ik absoluut niets over mag zeggen. Top secret tot september. Het is dus een megadruk jaar!
Sabrina: Sandra, een super jaar voor jou. Maar niet zo goed voor mijn budget 😉
Diane: Hoe heb je jezelf voorbereid op het schrijven van dit boek? Heb je ook jonge proeflezers gehad om te kijken of het aanslaat bij de jeugd? Hoe kwam je op de namen van de personages? Hoe ziet jouw zoekgeschiedenis eruit na de research voor een boek?
Sandra: Ik heb veel research gedaan over het leven in de 17de eeuw. het jaar 1621 is met opzet gekozen (meer daarover in boek vier ;)) – en in deze regio waren toen effectief een aantal heksenverbrandingen. De meest beruchte verbrandingen zijn die van Salem in wat toen nog niet Amerika heette, maar hier gebeurde het helaas ook veel. Ik heb een vast team van jonge proeflezers, en zij waren wild van het idee om iets met Colette te doen. Aanvankelijk ging zij een half boek krijgen, maar haar verhaal was te interessant, zeker als je de plottwisten bekijkt. Ik had die ruimte nodig, en ben blij dat ik daarvoor heb gekozen. Colette ligt me nauw aan het hart. Voor de namen: je gaat lachen. 😉 Mijn vrouw heeft een lego-print bedrijf en ze bedrukt dus namen van mensen op blokjes of minifiguurtjes. Een aantal jaren geleden kreeg ze een opdracht van een Nederlands stel dat ging trouwen: Bertus en Colette. Wij vonden dat zo’n heerlijke namen, dat ik meteen zoiets had, yes. Zij werden dan broer en zus in mijn boek, en het past perfect bij wie ze zijn. Mijn zoekgeschiedenis ziet er gruwelijk uit, niet enkel voor research Vergeten tuin maar ook voor mijn volgende thriller Paniek, waarin ik een massamoord/schietpartij behandel. Het verwondert me dat ze hier nog niet aan de deur hebben gestaan. ?
Diane: Sandra, bedankt voor jouw antwoorden. Vooral dat verhaal van de namen, hilarisch. Jacqueline Zirkzee heeft onlangs ook een mooi boek geschreven over heksenvervolgingen. Misschien een tip.
Karin: Hoe krijg je het voor elkaar om dit tempo te schrijven. Daarnaast gezin, kinderen en de uitgeverij. Heb jij langere dagen dan wij? ?
Sandra: Ik ben een heel gestructureerde mens. Mijn dagen zijn vrij goed gepland, ik heb nog een IT-coaching baan ook, die ik graag doe. Doordeweeks begint mijn werkdag rond 8 uur en eindigt die rond 21 uur. Daarin combineer ik mijn twee jobs en dat lukt aardig, omdat alles zo gestructureerd en gepland is. Daarna probeer ik een paar maal in de week nog een uur of twee per avond te schrijven. Zaterdagavonden zijn voor mij en zondagen hou ik helemaal vrij om te schrijven. Zoals vandaag, dan pen ik toch wel rond de 8 à 10.000 woorden per dag. Ik werk in schrijfsprints (50 minuten schrijven, 10 minuten pauze). En wanneer ik cruciale deadlines heb, neem ik verlof en werk ik soms vijf dagen na elkaar om het boek af te krijgen. Voor mij werkt dit eigenlijk goed. Ik typ wel als een tierelier (zoals ze in NL zeggen) à ratio van 600 karakters per minuut. En zodra ik aan een boek/idee/concept begin, zit dat doorgaans al klaar in mijn hoofd. Ik broed eerst soms maanden op een idee, en schrijf er pas aan als het klaar zit in mijn hoofd. Hoe schrijf jij? 😉
Dini: Is er eigenlijk een genre waar jij je nog niet aangewaagd hebt? Het maakt geloof ik niet uit wat jij schrijft want het wordt een succes. Petje af.?
Sandra: Bedankt voor het compliment! Ahum, er is nog veel dat ik niet kan schrijven hoor. Ik heb me recent aan een feelgood (mini novelle) gewaagd, en die komt in maart uit bij een e-boek uitgeverij Books & Butterflies. Dat viel ongeveer rond de tijd dat ik een oproep had gedaan op mijn profiel om mezelf eens uit te dagen. Daar zat vrij veel feelgood bij als suggestie – en van het een kwam het ander. Het is een feelgood op zijn Sandra’s, dus verwacht geen zeemzoet gedoe maar eerder een onverwachte love story met wat twists. In april komt er een boek uit bij Dutch Venture Publishing met antisprookjes, en daar heb ik ook een donker verhaal voor geschreven. Ik wist aanvankelijk niet wat ik me op de hals haalde, maar toen ik mijn concept had, vond ik het heerlijk om te doen. Nocturna, het hoofdpersonage, ligt me nauw aan het hart. Wat ik niet kan is zware horror (afgehakte ledematen en zo) en Science Fiction. Respect voor zij die dat kunnen, maar ik zou niet weten hoe eraan te beginnen. Het meeste sci-fi dat ik heb geschreven was Stof, en verder kan ik niet. Literaire romans kan ik zeker niet, en erotiek vind ik gruwelijk om te schrijven, dus dat laat ik aan anderen over die seks geloofwaardig kunnen schrijven. ?
Dini: Erotische romans zijn ook niet aan mij besteed. Sandra: Ik kan ze niet schrijven, maar ook niet lezen. Die hype van dat grijs heb ik absoluut niet begrepen. ? Dini: Die staan hier wel nog al jaren in plastic. Was bang dat ik na het lezen van de 3 boeken in een nymfomane zou veranderen.??? vergeten
Silvia: Bij de onlinepresentatie al een hoop vragen gesteld dus ik weet zo niks meer te vragen. Mijn complimenten. Je schrijft wel erg snel.
Sandra: Silvia van Elzelingen thanks! maar dat lijkt maar zo, hoor. Er zijn auteurs die 2-3 thrillers per jaar schrijven, en dat kan ik dan weer niet. Thrillers zijn natuurlijk een pak dikker dan jeugdboeken. Om een idee te geven, een thriller kan tussen de 80.000 en de 120.000 woorden liggen, maar een jeugdboek zoals De Vergeten Tuin bestaat uit 30.000 woorden. Het verhaal van Mini Hamley is bijvoorbeeld maar 14.000 woorden. Ook novelles en kort verhalen liggen altijd rond de 10.000 à 20.000 woorden. Mijn nieuwe thriller Paniek zal bijvoorbeeld uit 2 x 20.000 woorden bestaan, en is dus in feite een (dikkere) novelle. Dus in plaats van 3 x een thriller te schrijven, besteed ik mijn tijd aan verschillende dingen. ? Silvia: Toch vind ik het heel knap. Je hebt ook veel auteurs die er jaren over doen voor een boek. Sommige zelfs 7 jaar. vergeten vergeten vergeten