Perspectief (door Barbara Sevenstern)
Alweer de laatste blog van de Schrijfjuffers rondom de schrijfwedstrijd Zwarte Sneeuw. Maandag 27 april om 9 uur sluit de virtuele postbus en kan er niet meer worden ingezonden. Dat is over een kleine drie weken. Kort in de relatie tot de wedstrijd. Lang in het perspectief van COVID.
We leven in een bizarre tijd, waarin ons dagelijks leven bepaald wordt door de maatregelen die de regering heeft genomen om verspreiding van het Coronavirus in te dammen. Misschien lees je dit wel aan de keukentafel met twee aandacht vragende kinderen om je heen. Een gestreste partner tegenover je. Of zit je alleen op de bank, hongerig naar contact met de buitenwereld. Of ben je wel helemaal zen met de situatie; even geen verplichtingen biedt ook mogelijkheid tot onthaasten.
Life beats fiction
Hoe dan ook, het Coronavirus mag ons dan niet allemaal direct en heftig raken, de maatregelen doen dat wel. Alles wat voorheen ‘gewoon’ was, is ineens geen vanzelfsprekendheid meer. Een lesje van nederigheid, ofschoon niet iedereen bij de les is. Maar dat is het kenmerk van lessen.
Misschien dat de onwerkelijkheid van de huidige werkelijkheid alle creativiteit bij je op slot heeft gedraaid. Life beats fiction, dus waarom nog schrijven? De wereld staat in brand, wie zit er in deze tijd nog te wachten op jouw verhaal?
Lezen als ideale tijdsbesteding
Het goede nieuws is: heel veel mensen. Nu we allemaal noodgedwongen meer aan huis gebonden zijn, is lezen meer dan ooit een ideale tijdsbesteding. De Boekenweek is niet voor niets boekenmaand geworden en het CPNB is de nu al succesvolle campagne #ikleesthuis begonnen. Online duiken steeds meer mensen op die verhalen voorlezen voor alle thuisblijvers, kinderen én volwassenen.
Een ander perspectief
Nog een kleine drie weken om jouw Zwarte sneeuw verhaal te schrijven of af te ronden. Vier weken waarin we zeker weten dat de kinderen nog thuiszitten, we onze ouderen op afstand houden en uitgaansgelegenheden gesloten blijven. Het een lijkt kort, het ander eindeloos. Het is maar net vanuit welke invalshoek je naar die vier weken kijkt.
Tea-topic
Zo zette ik laatst een kopje thee van het merk dat ons graag aan een verrassend gesprek helpt. Mijn ’tea topic’ van die ochtend was de vraag ‘hoeveel tijd breng jij met je familie door.’ Ik zeg je, de huidige Coronacrisis plaatste deze vraag ineens in een heel ander perspectief.
Wat kies jij?
Perspectief is een belangrijk onderdeel bij het schrijven. Kies je voor het ik-perspectief, dan kan je alleen in het hoofd van jezelf kijken, niet van de anderen. Vertel je vanuit de hij/zij vorm, dan maak je zelf geen deel uit van het verhaal. Maar misschien gaat jouw voorkeur juist uit naar de alwetende verteller, die precies weet wat iedereen denkt en doet. Perspectief is best lastig, voordat je het weet ben je midden in je verhaal onbedoeld overgestapt op een andere vorm. En dat is voor de lezer behoorlijk verwarrend.
Welke vorm kies jij? En wat zou er gebeuren als je je verhaal vanuit een heel ander perspectief zou schrijven? Wordt het spannender? Meer verrassend? Meer persoonlijk? Of is het goed zoals het is?
Je hebt nog tot maandag 27 april, 9 uur om je verhaal in te sturen. Vanuit het perspectief van de schrijver is dat best snel.
Barbara is een levensgenieter, schrijver en (gast)blogger, communicatiespecialist en moeder van drie kinderen. Met hen en echtgenoot woont zij in een niet zo hippe, maar wel gezellige en praktische buitenwijk van Den Haag.
Kijk voor meer informatie over Barbara op www.schrijfjuffers.nl
(uitgelichte foto: Pixabay.nl)