Titel: De druivenfluisteraar
Auteur: Ilja Gort
Genre: Roman
Uitgeverij: Slurp Publishers
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 216
Recensie: Lilian
Cover
Een prachtig Italiaans landhuis omringd door wijnranken en cipressen onder een heerlijke blauwe lucht prijkt op de cover. Het doet je direct verlangen naar die ene vakantie met heerlijke wijntjes, etentjes en gezelligheid onder de Italiaanse zon. Deze cover ademt vakantie uit, maar de tekst op de achterflap maakt duidelijk dat niet alles zo mooi is onder de Italiaanse en Franse zon.
Auteur
Wijnboer en schrijver Ilja Gort (1951) groeide op in Soest. Zat op zesjarige leeftijd urenlang te drummen op alles wat los en vast zit. Speelde op zijn tiende in een drietal locale bands. Werd drummer bij de Haagse popgroep After Tea. Leerde zichzelf gitaar- en pianospelen, schreef songs en produceerde platen voor diverse artiesten. Specialiseerde zich in reclamemuziek en componeerde tunes voor wereldmerken als Nike, CocaCola, Microsoft en Nescafé.
Kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk.
In 2005 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht. Overleven als Gort in Frankrijk en, over zijn stageperiode bij sterrenchef Jonnie Boer, Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie, die hij in 2013 in een herwerkte versie nogmaals publiceerde met als titel De geluksvogel.
Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Frankrijk en Nederland. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp worden bij Albert Heijn verkocht. Bij de Nederlandse publieke omroep heeft hij een eigen televisieprogramma.
Achterflap
Het nieuwste boek van Ilja Gort, De druivenfluisteraar vertelt het verhaal van anti-held Janty. Een man wiens bestaan wordt gevuld door zijn eenzame werk in de wijngaard. Met een beschouwende blik vertaalt hij alles wat hij ziet, naar het leven tussen de druiven. Dankzij zijn bijzondere gave sluit hij vriendschap met een truffelvarken en redt dat van de slager.
Dit vormt het startschot voor een roadtrip waarin Janty en zijn varken Bellefleur, op de vlucht in een oude eend door Frankrijk en Italië, verzeild raken in bizarre situaties. De ontdekking van een grootschalige fraude met valse truffels leidt uiteindelijk tot een verrassende confrontatie met de Italiaanse Maffia.
Frankrijkromans
De belevenissen rond zijn Franse wijnchateau dienen vaker als inspiratiebron voor de boeken van Ilja Gort. Deze nieuwe roman speelt zich echter niet alleen af in zijn geliefde Frankrijk, maar ook in Piemonte, Italië waar hij filmde voor zijn televisieprogramma’s. Zijn ervaringen daar verwerkte hij in deze geestige, maar ook spannende roman.
Ilja Gort: ‘Dit boek trekt je mee in een achtbaan van gebeurtenissen, maar in essentie gaat het over communicatie. Iets wat mij erg bezighoudt, want er wordt tegenwoordig steeds meer gezegd, maar steeds minder gecommuniceerd. De druivenfluisteraar gaat over begrip en compassie. En de obstakels die je daarvoor uit de weg moet ruimen.’
Mijn mening
Wat doet een thrillerlezer zwichten om een roman te gaan lezen? Ik lees inderdaad hoofdzakelijk thrillers, ik hou daar gewoon van, de spanning, het meedenken en soms akelige dingen lezen. Maar toch besloot ik nu een uitstapje te maken naar een roman. Het begon met de tekst “Met een varken in een eend door Italië en Frankrijk”. Te absurd voor woorden, mijn interesse en nieuwsgierigheid was gewekt.
Op zoek naar ander werk van Ilja Gort, zag ik tot mijn verbazing dat hij al meerdere boeken op zijn naam heeft staan, en dan niet alleen boeken over wijnen. De wijnen van Gort ken ik wel, nu maar eens kijken of zijn boeken mij ook zo kunnen bekoren.
Het verhaal van De druivenfluisteraar gaat over Janty, een hardwerkende, stille man met een bijzondere gave. In de wijngaarden van Gargouille werkt hij iedere dag zonder enig spoor van tegenzin. Hij snoeit de wijnranken, plukt de druiven, eet, slaapt en leeft zijn eenvoudige en overzichtelijke simpele leven.
Janty praat niet, hij kan het wel, maar doet het liever niet. Behalve tegen de druivenranken en Bellefleur, het varken. Het rustige leventje van Janty verandert door de komst van Heloïse, de vriendin van Gargouille. Zij is degene die de scepter zwaait en op een dag besluit Heloïse dat Bellefleur, het varken, rijp is voor de slacht. Dat is de druppel, Janty gaat op de vlucht met Bellefleur in de Peugeot van zijn baas.
Tot er op een dag iets gebeurde waardoor Janty’s leventje veranderde van een kabbelend beekje in een woest schuimende waterval.
Tijdens zijn vlucht belandt Janty regelmatig in de problemen door zijn geliefde truffelvarken. Zowel in Frankrijk maar zeker in Italië zijn er mensen die Janty en zijn Bellefleur liever zien gaan dan komen, die hem zelfs liever dood dan levend zien.
Gelukkig heeft niet iedereen slechte ervaringen met het bijzondere duo. Er worden ook vriendschappen gesloten en gedurende de reis kom je meer en meer over de stille Janty te weten. Zou de reden waarom hij al jaren zijn mond houdt boven water komen? Wie weet krijgt de mooie Leonie, journaliste voor de krant Le Figaro, hem wel weer aan het praten.
Het zal je niet verbazen dat er verrukkelijke wijntjes voorbijkomen in dit boek, samen met heerlijke lekkernijen die daar dan weer goed bij passen.
Gabriella’s tagialtelle al tartufo e funghi porcini leek gekookt door een godin en Alberto’s robijnrode Dolcetto d’Alba smaakte als een fluweelzachte zoen op je ziel.
Naast deze lekkernijen kwamen er tot mijn verbazing ook leuke voertuigen voorbij in De druivenfluisteraar. Zelf ben ik wel gecharmeerd van mooie auto’s en motoren en waardeer het enorm als een auteur voertuigen uit de streek verwerkt in het verhaal. Dus naast het “lelijke eendje”, waar ik goede jeugdherinneringen aan heb, komt er ook een Italiaanse motor, Moto Guzzi V7 en een bijzonder Italiaans voertuig, de Ape, in voor.
De hoofdstukken zijn kort en ook nog eens verdeeld in korte paragrafen, wat er voor zorgt dat je lekker snel door het boek vliegt. De mooie omgeving en hoe Janty naar de wereld kijkt, worden in mooie zinnen beschreven door Ilja. De schrijfstijl is erg prettig, zo prettig dat het haast voelt alsof je naast Ilja op een terras zit (uiteraard met een goed glas wijn), terwijl hij het verhaal uit de doeken doet.
Elke middag was ze buiten te vinden. Spijbelmomentjes; de gasten waren op pas, haar werk zat erop. Met een kleine snoeischaar liep ze langs haar bloemen en knipte overal zorgvuldig de uitgebloeide knoppen uit, waardoor nieuwe bloemen ontsproten. Voor haar was dit het mooiste deel van de dag. Een heimelijke periode van rust en bespiegeling, een verstild privé-moment waar ze oprecht van genoot.
Al met al een heerlijk verhaal en een genot om te lezen. Het heeft mij doen glimlachen, laten fronsen en zeker laten genieten. Een heerlijk boek voor in de zon met een goed glas wijn of lekker kopje thee!
De druivenfluisteraar krijgt van mij 4 sterren.
Lilian