Titel: Van Hoofdletter tot punt.
Auteur: Rianne Werring
Genre: Non-fictie
Illustraties: Stéphanie de Geus
Uitgeverij: Meesterlijke Teksten & Uitgaven
Publicatiedatum: November 2018
Aantal bladzijdes: 250
Recensie: Yfke
Cover
Bij de cover in paarse en roze tinten moet ik in eerste instantie denken aan esoterieboeken. Je hebt niet direct het idee dat je een boek over schrijven in handen hebt. Maar de titel van dit boek staat in dikke, witte letters op de voorkant gedrukt, en dat is ondanks mijn persoonlijke associatie toch genoeg om de aandacht te trekken.
Auteur
Rianne Werring (1988) is auteur, literatuur- en theaterwetenschapper, voormalig recensent en eindredacteur voor Fantasyboeken.org. Sinds 2016 is ze via WerringWerk werkzaam voor o.a. Midgard Manuscripten en Tekstbureau Den Haag. Sinds 2018 is ze als auteur aangesloten bij Nimisa Publishing House.
Bron: werringwerk.nl
Achterflap
Dus jij bent gek op schrijven en houdt ervan om lekker creatief bezig te zijn met een BuJo? Dan is dit leuke boek het ideale hulpmiddel voor jou om aan de slag te gaan met het boek dat je altijd al wilde gaan schrijven (of natuurlijk met je tweede, of derde of tiende boek). Literatuurwetenschapper, manuscriptbegeleider en schrijfster Rianne Werring (Midgard Manuscripten) legt je op een slimme en begrijpelijke manier de belangrijkste theorieën achter het schrijversvak uit. Met leuke opdrachten en fijne lijstjes en tal van tips en trucs maak je binnen no-time een geweldige set up voor jouw boek. Achterin de BuJo vind je lekker veel ruimte, om zelf aan te slag te gaan met plannen, plotten, braindumpen en doodlen. Dus, waar wacht je nog op? Schrijf dat boek! Met illustraties van Stéphanie de Geus!
Mijn mening
‘Hoe schrijf ik een boek’-boeken heb je in allerlei uitvoeringen, van een soort auteursautobiografie tot werkboek, en ik heb er van elk wel eentje in de kast staan.
De stof die in Van Hoofdletter tot punt. ter sprake komt, ken ik in principe al een beetje.
Wat dit boekje dan toch zo leuk maakt, is dat het je niet alleen in korte, informatieve hoofdstukken de basis van het schrijven nog eens uitlegt, maar dat het daarbij ook begrijpelijke voorbeelden gebruikt en opdrachten geeft waarmee je de informatie meteen toe kunt passen op je eigen verhaal. Dit kan je enorm helpen om de informatie beter tot je te nemen en tegelijkertijd aspecten van je verhaal onder de loep te nemen en uit te werken.
Daarbij krijg je tussendoor interessante weetjes voorgeschoteld, zoals waar de flaptekst vandaan komt en hoe het woord ‘oké’ is ontstaan. Etymologie is, zeg maar, echt mijn ding – dus dat vind ik ook erg tof.
Als je net begint met schrijven is Van Hoofdletter tot punt. een heel goede manier om te beginnen. Ben je minder onbekend met het schrijfproces, dan kun je je kennis juist weer een beetje ophalen met dit boek. Door dingen die je al weet net op een iets andere manier te lezen, krijg je weer nieuwe inzichten en ideeën – en hopelijk ook een nieuwe creatieve impuls.
Mijn enige punt van kritiek is het deel ‘En nu… zelf aan de slag’. Hier volgen geen hoofdstukken meer, maar lege pagina’s (alleen gevuld met stippen), om je eigen notities en schrijfsels neer te pennen.
Even over mij: ik ben zodanig neurotisch wat boeken betreft dat, zelfs als je wordt aangemoedigd om in een boek te schrijven, zelfs als speciaal daarvoor ook nog bijna honderd bladzijden leeg zijn gelaten – zelfs dan pak ik er nog een notitieboek bij. Daarnaast ben ik enigszins geobsedeerd met leuke en handige notitieboekjes en heb ik er daarvan ook meer in de kast staan dan naar de buitenwereld toe te verantwoorden is. Genoeg om vol te schrijven met een boek als Van Hoofdletter tot punt. bij de hand. Voor mij hadden de BuJo-pagina’s niet gehoeven.
Wil je eindelijk eens starten met je eerste, tweede of achtste boek, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan zou ik beginnen met Van Hoofdletter tot punt. Mijn eindscore voor dit boek van Rianne Werring is 5 sterren.
~Yfke Brandhout